Polévka z pečených paprik s vřetýnky
Ingredience na 4 porce:
- 4 velké červené nebo oranžové papriky
- olivový olej
- 1 středně velká cibule
- 2 mrkve
- 1 řapík celeru
- 1 lžička koření garam masala
- zeleninový nebo kuřecí vývar
- 100 g těstovin (vřetýnek)
- zakysaná smetana
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Papriky ze všech stran lehce potřeme olejem, vložíme je do pekáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut. Papriky by měly na povrchu trochu zčernat. Otočíme je a pečeme ještě z druhé strany.
- Pak je vyjmeme z trouby a ihned přesypeme do mikrotenového sáčku, ve kterém je necháme asi čtvrt hodiny zapařit. Poté je vyjmeme a necháme trošku vychladnout. Zchladlé papriky přepůlíme, zbavíme semínek a oloupeme připálenou slupku. Můžeme je pak ještě nakrájet, nebo nechat tak, jak jsou.
- Cibuli a mrkev oloupeme a nasekáme najemno. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci necháme rozpálit trochu oleje, vsypeme nasekanou cibuli a chvíli restujeme. Pak přidáme mrkev a řapíkatý celer, ještě pár minut lehce opékáme a potom zasypeme lžičkou garam masaly. Když se koření rozvoní, nalijeme do hrnce asi 3/4 litru vývaru a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, pak přidáme pečené papriky (část si můžeme nechat na ozdobu) a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
- V jiném hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s kapkou oleje, vsypeme vřetýnka a uvaříme je doměkka. Slijeme a dáme stranou.
- Nakonec polévku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme ji dohladka a vmícháme do ní několik lžic zakysané smetany a hotové těstoviny. Prohřejeme a podáváme ji s kouskem pečené papriky posypané nasekanou petrželkou.
Tip: Do polévky můžeme přidat také dva stroužky prolisovaného česneku nebo koření garam masala nahradit jiným svým oblíbeným kořením či pouze mletou uzenou paprikou.
Pikantní zeleninová polévka
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 1/2 květáku
- 2 batáty
- 1 menší cuketa
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- zeleninový vývar (nemusí být)
- 1 chilli paprička
- sůl a čerstvě mletý pepř
- zakysaná smetana a solené pistácie k podávání
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky nebo pokrájíme nahrubo. Batáty oloupeme a spolu s omytou cuketou nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na ní cibuli. Když začne sklovatět, zasypeme ji kurkumou a římským kmínem, necháme rozvonět a vmícháme zeleninu. Krátce ji orestujeme a zalijeme asi 800 ml vývaru nebo vody.
- Přivedeme k varu, lehce osolíme, zmírníme plamen a vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Ke konci přidáme do polévky nasekanou chilli papričku, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme s pečivem a miskou zakysané smetany posypané nasekanými solenými pistáciemi.
Tip: Můžete samozřejmě připravit i jemnější nepálivou variantu, kterou si dají i malé děti. V takovém případě vynechejte chilli papričku, pepř a solené pistácie.
Vydatná pórková polévka s čočkou
Ingredience na 4 porce:
- 2 větší brambory
- 1 hrnek červené čočky
- 1 pórek
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- libeček
- dvě špetky muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Zalijeme je v kastrůlku vroucí vodou, osolíme, přidáme několik lístků libečku a mletý kmín a vaříme do změknutí. Potom slijeme a brambory necháme stranou.
- Mezitím přebereme červenou čočku, propláchneme ji, zalijeme v hrnci vodou v poměru 1 : 3 a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme asi 15 minut do změknutí (čočka by měla změnit barvu z červené na žlutou). Občas promícháme, můžeme také přilít trochu vody, pokud to bude potřeba.
- Pórek očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na lžíci olivového oleje ho v pánvi orestujeme dozlatova. Pozor však na připálení, protože by mohl zhořknout. Přidáme ho spolu s bramborami do hrnce s vařenou čočkou, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Krátce povaříme a podáváme.
Tip: Před servírováním můžeme polévku rozmixovat dohladka. Tato varianta si pak přímo říká o krutony z pečiva opečené na másle. Pro změnu lze do polévky přidat zakysanou smetanu nebo trochu kokosového mléka.