V období od 6.2. do 17.11.2017 se SZPI mimo jiné zaměřila na kontroly fritovacích olejů a tuků v provozovnách veřejného stravování. Inspektoři kontrolovali, zda se k přípravě smažených pokrmů nepoužívaly tzv. „přepálené“ oleje a tuky, vykazující známky tepelného rozkladu. V 73 restauracích bylo odebráno celkem 91 vzorků, z nichž každý šestý neodpovídal právním předpisům.
Hodnocení zčásti probíhalo přímo na místě, kde se kontrolovaly aspekty jako vůně, chuť, barva, konzistence či přítomnost zuhelnatělých zbytků. Následně se prováděly měření v laboratoři.
„Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech bylo zjištěno znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami a znečištění filtrů v digestořích,“ řekl mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
Provozovatelům, u kterých došlo k pochybení a porušení předpisů, bylo uloženo opatření k odstranění nedostatků. Bude s nimi také zahájeno správní řízení o uložení sankce. SZPI plánuje pokračovat ve stejném typu kontrol i v budoucnu.